Java Sun Microsystems'in Geliştirdiği Bir Programlama Dili Ve Ortamıdır. Platformdan Bağımsız Program Uygulamalarını Geliştirmek Için Oluşturulmuştur. Özellikle Internet Sitelerinde Kullanım Alanı Bulmaktadır.
java'nın Açık Kaynak Kodlu Türleri Olduğu Gibi Linux Için Sun'ın Kendi Programı Da Vardır. Java'yı Iki Şekilde Kullanabiliriz. Birincisi Java Uygulamalarını Çalıştıracak Olan Plug-in Şekli Ve Ikincisi Java Uygulamaları Geliştirecek Olan Ortam. Burada Mevcut Java Uygulamalarını Internet Tarayıcılarında Kullanabilmek Için Geliştirilmiş Olan Jre - Java Runtime Environment Paketinin Linux Sistemimize Kurulumunu Göreceğiz.
java Kurulumunu Iki Yöntemle Yapabiliriz. Ilki Dağıtımımız Için Önceden Hazırlanmış .rpm Paketini Yükleyerek Ikincisi Ise Sun'ın Sitesinden Orijinal Jre Paketini Yükleyerek.
kuruluma Geçmeden Önce Kaffe Paketi Kurulu Ise Veya Daha Önce Java Rpm Şeklinde Yüklenmiş Ise Bu Paketleri Kaldırılmalısınız.
mandrake Linux'un Paketli Sürümlerinde Java Için Rpm Paketi Hazır Gelmektedir. Download Edition Için Ise Ftp Ile Gerekli Rpm Paketini Indirip Kurabiliriz. Örnek Olarak Aşağıdaki Sitede Mix Bölümünü Kullanabilirsiniz. Dosya Biraz Büyük (22 Mbyte Kadar).
kod:
ftp://mandrake-forum.org/pubsun'ın Orijinal Paketini Ise
kod:
www.sun.comadresinden Elde Edebilirsiniz. Elde Edilen Dosya
kod:
j2re-1_4_2_02-linux-i586-rpm.bin
sonu Bin Olan Ve J2re Ile Başlayan Bir Dosya Olacaktır. J2re, Runtime Environment'i Anlatırken Burada Bulunan, J2sdk Ile Başlayan Dosyalar Ise Software Development Kit'i Temsil Etmektedirler Ve Program Geliştirmek Isteyenler Için Gereklidirler.
indirdiğimiz Dosyayı Uygun Bir Yere Kopyaladıktan Sonra 'root' Olarak Bir Terminal Açıp Dosyanın Bulunduğu Dizine Geliriz.
kod:
password:
[root@tuxland Tux]# Cd Java
burada Aşağıdaki Komut Ile Kendinden Açılabilir Olan Dosyayı Açarak Kurulum Için Gerekli Olan .rpm Dosyasının Oluşmasını Sağlarız. Işlem Başladığıda Aşağıdakine Benzer Lisans Ve Bilgi Sayfaları Görüntülenecektir. Bunlara Ara Çubuğu Ile Devam Ederiz. Komut Şöyledir.
kod:
[root@tuxland Java]# Sh J2re-1_4_2_02-linux-i586-rpm.bin
son Sayfaya Gelindiğinde Onay Için Cevap Isteyecektir.
kod:
do You Agree To The Above License Terms? [yes Or No]
yes
cevap Olarak Yes Yazıp Entere Basarak Devam Ederiz. Bundan Sonra Program .rpm Dosyasını Oluşturmak Için Işlem Yapacaktır.
kod:
unpacking...
checksumming...
0
0
extracting...
unzipsfx 5.40 Of 28 November 1998, By Info-zip (zip-bugs@lists.wku.edu).
Inflating: J2re-1_4_2_02-linux-i586.rpm
done.
şimdi Sistemimize Göre Oluşturulmuş Olan Rpm Dosyasını Kuracağız. Bunun Için Mandrake Linux Kullanıcıları Aşağıdaki Komutu Kullanabilirler.
kod:
[root@tuxland Java]# Urpmi J2re-1_4_2_02-linux-i586.rpm
j2re-1_4_2_02-linux-i586.rpm Kuruluyor
hazırlanıyor... ##################################################
1:j2re ##################################################
[root@tuxland Java]#
işlem Hemen Hemen Tamamlanmıştır. Mandrake Linux 9.1 Kullananlar Için Mozilla Plug-in'lerinin Bulunduğu Dizinde Aşağıdaki Linkin Bulunması Gerekir
kod:
/usr/lib/mozilla-1.3/plugins/libjavaplugin_oji.so ->
/usr/java/j2re1.4.2_02/plugin/i386/ns610/libjavaplugin_oji.so
eğer Yoksa Şu Şekilde Bu Linki Oluşturmalıyız
kod:
[root@tuxland Java]# Ln -s /usr/java/j2re1.4.2_02/plugin/i386/ns610/libjavaplugin_oji.so \
/usr/lib/mozilla-1.3/plugins/libjavaplugin_oji.so
yukardaki Komut Satırı Tek Satır Halinde Olacaktır. Buradaki '\' Satırın Aşağıda Devam Ettiğini Göstermektedir Ve Yazılmayacaktır. Ayrıca J2re'den Sonra Gelen Rakamlar Programın Sürümünü Belirtir Ve Sizde Farklı Olabilir. Buraya Sizinkini Tam Olarak Yazmalısınız. Mandrake 9.1'de Mozilla'nın 1.3 Sürümü Bulunduğu Için De Mozilla-1.3 Ifadesini Kullanıyoruz. 'ns610' Ifadesi De Mozilla-1.3 Ve Altı Sürümler Için Kullanılmaktadır.
mandrake Linux 9.2 Kullanıcıları Için Bu Işlem Aşağıdaki Gibi Olacaktır.
kod:
[root@tuxland Java]# Ln -s /usr/java/j2re1.4.2_02/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so \
/usr/lib/mozilla-1.4/plugins/libjavaplugin_oji.so
kurulumu Bu Şekilde Tamamladıktan Sonra Gerekebilecek Birkaç Ayar Daha Yapacağız. Java Uygulamalarının Sistemimizde Isteyebileceği Iki Değişkeni Tanımlamak Için Kullanıcıların Home Dizinlerindeki .bashrc Dosyasına Iki Satır Ekleyeceğiz.
kod:
# .bashrc
# User Specific Aliases And Functions
export Qtdir=/usr/lib/qt3
export Path=$path:/usr/java/j2re1.4.2_02/bin:
export Java_home=/usr/java/j2re1.4.2_02/bin
# Source Global Definitions
if [ -f /etc/bashrc ]; Then
. /etc/bashrc
fi
örnek Bir Dosya Yukardaki Gibi Olacaktır. Burada Path Için Ekleme Yaptık Ve Java_home Adlı Değişkeni Tanımladık. Bu Işlem Tamamlandıktan Sonra Mozilla Ve Konqueror'da Javayı Kullanabilmemiz Gerekir. Tabii Gerekli Ayarlamaları Yaptık Ve Java Kullanımını Tarayıcılarda Aktif Hale Getirdiysek. Bunun Için Konqueror'da Ayarlar-konqueror'u Yapılandır'da Java&javascripti Sayfasında Java'yı Kullan'ı Işaretlememiz Gerekir.
mozilla'da Ise Edit-preferences Bölümünde Advanced Kısmında Enable Java'yı Işaretlememiz Gerekir