__ Neseli Forum __
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
__ Neseli Forum __

Sanal Alemin En Neseli Forumu =)
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Macline inceleme

Aşağa gitmek 
YazarMesaj





Kayıt tarihi : 01/01/70

Macline inceleme Empty
MesajKonu: Macline inceleme   Macline inceleme Icon_minitimeC.tesi Ağus. 18, 2007 4:01 am

Mac OS X 10.2 (Nam-ı diğer Jaguar)



Mac OS X, 10.2 güncellemesi ile tepeden tırnağa değişmiş durumda. Sistem araçları, güncellenmiş uygulamaları ve yeni özellikleriyle Jaguar karşınızda!

Ön görüntüsü yazılım ve donanım geliştiricilerine gösterilen ve aylardır tüm Mac camiasının merakla beklediği Jaguar, nihayet 24 Ağustos günü piyasaya sürüldü. Her ana güncelleme ile gücüne güç katarak ilerleyen OS X, 10.2 Jaguar ile ağırlığı uygulama kanadına veriyor.

10.1 güncellemesinde olduğu gibi 10.2 güncellemesinde de sistemin hemen hemen her noktası değişim geçirmiş durumda. Apple Jaguar’da, 150’den fazla önemli düzeltme ve güncelleme bulunduğunu söylüyor.

Jaguar’ın, Mac kullanıcılarının bilgisayarlarından daha fazla keyif almalarını sağlayan bir işletim sistemi olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Farklı bir Mac OS X

10.2 ile OS X’in arayüzü, çalışma yöntemi, imleci, uygulamaları yani kısaca hemen herşeyi değişmiş ve gelişmiş durumda. İşletim sistemi ile birlikte standart olarak gelen yazılımlara iChat isimli bir online sohbet uygulaması dahil olmuş. iChat, AOL’nin Instant Messaging üyeleri ya da .Mac üyeleri arasında kullanılabilecek bir sohbet uygulaması. iChat asıl olarak Internet üzerinden sohbete yönelik bir uygulama. Ancak OS X’in yeni network teknolojisi Rendezvous aracılığıyla lokal ağ üzerinde haberleşme için de kullanılabiliyor. Özellikle Address Book ve Mail gibi uygulamalarla eşgüdümlü çalışabiliyor olması, lokal ağ desteği ve Aqua arayüzünün bütün nimetlerinden sonuna kadar yararlanması iChat’i ICQ gibi chat programlarından daha tercih edilir kılan özellikler arasında sayılabilir. iChat’in yanısıra Address Book, Mail, Sherlock, iTunes, Calculator, Preview gibi uygulamalar radikal değişimler geçirmiş durumdalar. Kısaca uygulamalarda bulunan değişiklikleri şöyle sıralayabiliriz:

Address Book: Mail, iChat gibi adres bilgisine ihtiyaç duyan uygulamalar için bir merkez konumunda bulunan Address Book’un arayüzünde de bir değişikliğe gidilmiş. Kayıtlarınızı Finder pencerelerinde olduğu gibi Column View şeklinde ya da kartlar halinde görebiliyorsunuz. Address Book ayrıca Bluetooth destekli cep telefonu ya da iPod’la kontakt listesini paylaşabiliyor.

Mail: OS X’in dahili e-posta uygulaması olan Mail, 10.2 güncellemesi ile önemli bir değişim geçirmiş durumda. Mail, rule yaratma, tüm mailbox’lar üzerinde aynı anda arama yapma gibi yeni ve gelişmiş özelliklerle daha stabil bir yazılım haline dönüşmüş. Bunların yanı sıra bütün tercihlerinin kullanıcıya bırakıldığı Junk mail filtresi de Mail’de bulunan en önemli boşluklardan birini doldurmuş.

Sherlock: 8.x’li sistem sürümlerinden bu yana Mac kullanıcılarının yanından ayırmadıkları arama motoru Sherlock, tarihindeki en radikal yapısal değişikliğe uğra***** sadece Internet üzerinden arama yapabilecek şekilde değiştirildi. Bilgisayar üzerinde yapacağınız aramalar için artık Sherlock yerine Finder pencerelerinde bulunan Search barını kullanmanız gerekiyor. Sherlock 3, ülkemiz için olmasa da özellikle Amerika’daki Mac kullanıcılarına inanılmaz servisler sunuyor. Posta kodunuzu girdiğinizde size en yakın sinemada hangi filmlerin oynadığından tutun da sefer sayısını girdiğiniz bir uçağın kalkış, varış saatlerini, o anki durumunu bildiren bölümlere kadar günlük yaşamı kolaylaştırıcı her şey Sherlock 3’ün içinde...

Calculator: Mart 2001’de Mac OS X 10.0’ın piyasaya sürülüşünden sonra Apple, hesap makinesi yazılımının OS 9’daki versiyonu ile aynı bırakılmış olmasından dolayı bazı eleştiriler almıştı. Jaguar’da Calculator yazılımı önceki sürümlerine göre bir hayli yol katetmiş durumda. Kare, kök alma, geometrik hesaplar gibi detaylı işlemleri yapabiliyor. Bunların yanı sıra birçok birimden birçok birime çevrim de yapabiliyor. Örneğin Euro’dan Dolar’a ya da Santigrat’tan Kelvin’e çevrim işlemlerini Calculator aracılığı ile yapabilirsiniz. Bu arada hemen ekleyelim, Calculator’da bulunan 42 para birimi seçeneğinin arasında Türk Lirası bulunmuyor.

Preview: Zaten birçok iş için kullanılabilen hamarat yazılım, üstüne eklenen toolbar ve thumbnail penceresi ile daha da güçlenmiş. Birden fazla resminizi aynı anda açtığınızda hepsini aynı pencereden görüyorsunuz. Bu da ekranınızın pencerelerle dolmasını engelliyor.

Sistem Cephesinde Neler Değişti?

Her şeyden önce kod adından da anlaşılacağı gibi Jaguar, sisteme ilişkin görevlerini başarıyla yerine getiren hızlı bir sistem. Sadece verdiğiniz komutları hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor olmasından dolayı değil, çalışma şeklinizi değiştiren ve pratikleştiren onlarca yenilik sizi bekliyor. Örneğin yaylanarak açılan klasörlerin tekrar sisteme dahil edilmiş olması; klasörlerin isminin altında, içinde kaç öğenin bulunduğunu göstermesi; bilgisayarınıza bağlı disklerin isimlerinin altında diskin toplam büyüklüğünün ve boş olan disk miktarının belirtilmesi; Dock’a minimize edilmiş bir pencerenin kenarına hangi programın penceresi ise o programın ikonunu iliştirmesi; belgelerinizin isimlerinin 10-16 punto arası istediğiniz büyüklükte ve isterseniz ikonun altında, isterseniz de sağında kullanılabiliyor olması genel çalışma hızınızı doğrudan etkileyecek arayüz eklentileri arasında sayılabilir.

Yukarıda saydıklarımız gibi küçük dokunuşların ardında bir de önemli sistem özellikleri bulunuyor. Bunların arasında QuickTime, Rendezvous, Quartz Extreme, Windows sunucularına bağlanabilme gibi özellikler bulunuyor. QuickTime 6, Jaguar’ın Mpeg 4 ve AAC audio standartlarını destekleyen multimedia altyapısını oluşturuyor. Jaguar’ın Network teknolojisi olan Rendezvous, ağ üzerinde birbirine çeşitli şekillerde bağlı bulunan bütün bilgisayarların birbirleri ile ve bilgisayarlara bağlı bulunan çevre birimleri ile iletişimini yönetiyor. Quartz Extreme, OS X’in 3D ve 2D görüntüleme yöntemine gelen bir yenilik. OS X’in önceki sürümlerinde ve diğer işletim sistemlerinde bulunmayan bir şekilde çalışıyor. Ekran kartının üzerinden olması gerekenden fazla işlemleri kaldırarak bu işlemleri işlemciye yöneltiyor. Böylece ekran kartı da tam olarak kendi işi ile meşgul oluyor.

Jaguar, şu anda diğer ağlara bağlanabilme açısından en uyumlu işletim sistemi. Mac OS X 10.2, Unix, Linux, Windows NT, Windows 2000, AppleShare, Mac OS X Server gibi sunuculara bağlanarak AFP, SMB/CIFS, WebDAV ve NFS dosya sistemleri ile de çalışabiliyor.

Mac’lerden kurulu bir ağ üzerine herhangi bir PC kurulduğunda ya da PC’lerden kurulu bir ağa bir Mac kurulduğunda Jaguar herhangi bir uyum sorunu yaşamadan PC’leri görebiliyor ve PC’ler tarafından görülebiliyor. Hem de PC-Mac LAN veya Dave gibi yazılımlara ihtiyaç duymadan...

Jaguar’ın biz Türk Mac kullanıcılarını ilgilendiren bir diğer önemli yeniliği, Classic Environment ile Türkçe OS 9.2’nin çalışabiliyor olması. Bu sayede OS X’e geçmek konusunda tereddütleri bulunan kullanıcıların bahaneleri kalmadı.

Daha Neler Var Neler...

Jaguar’ın her bölümü ayrı bir yazı konusu olabilecek kadar geniş yenilikler içeriyor. System Preferences da bu bölümlerden biri. Hemen her sekmesi yeniden tasarlanmış olan System Prefs, Mac’iniz üzerinde hakimiyet kurabileceğiniz bir kumanda odası niteliğinde. Özellikle Fiziksel engelli kullanıcılar için çok işe yarar araçlarla donanmış şekilde geliyor.

Son Dakika: Yeni Güncelleme

Biz inceleme yazımızın sonuna gelmiştik ki Apple, Jaguar için yeni bir güncelleme duyurdu: 10.2.1. Yeni güncelleme, Mail, Image Capture, Help Viewer, Rendezvous, Kerberos, USB, SCSI gibi uygulama ve teknolojilerin kullanımıda düzeltmeler içeriyor. 16.9 MB büyüklüğündeki güncellemeyi, Software Update’i kullanarak yapabilirsiniz.

MacLINE’In SATIN ALMA ÖNERİSİ

Eğer OS X kullanıyorsanız sisteminizi Jaguar’a güncellemelisiniz. Size yaşatacağı kolaylıkları gördükten sonra 10.1 ile aralarındaki farkı anlayacaksınız. Eğer henüz OS X’e geçmediyseniz Jaguar gerçekten iyi bir başlangıç olacaktır. Özellikle dahili Türkçe F klavye desteği ve Classic Environment’in Türkçe OS 9.2’yi çalıştırabilmesi sayesinde daha fazla kullanıcının OS X kullanmaya başlaması mümkün...

Mac OS X 10.2 (Jaguar)

Notu: *****

Firma: Apple (www.apple.com)

İyi Haber: Sistem performansı hızlı. iChat, Sherlock 3, QuickTime 6 gibi yazılımlarla güçlü bir yapıya bürünmüş. Classic Environment Türkçe OS 9’u çalıştırabiliyor.

Kötü Haber: Hâlâ Türkçe değil, RAM oburu.

Fiyatı: 129 dolar (Amerika fiyatı).
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Macline inceleme
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
__ Neseli Forum __ :: ██ Bilgisayar & İnternet ██
 :: Macos İşletim Sistemi
-
Buraya geçin: